PO Box 1366, West Perth Western Australia, 6872
  • facebook
  • twitter
  • linkein
  • google+

Stevens Street, White Gum Valley

Stevens-Street-Side

The Stevens Street project consists of three two-storey homes and a single-storey home. The development was conceived to demonstrate a number of ideas that the owners believe are scarce in Fremantle, but are simple to use in most homes. These include: contemporary design, high level environmental features (carbon positive), courtyard living, flexible living  arrangements (such as 2 entries and the ability to easily convert rooms as needs change) all within walking distance into Fremantle. The design also reflects the Knutsford precinct both past and future – industrial, modern, creative, walkable.

An eTool LCA (life cycle assessment) was conducted on the design for Stevens St, White Gum Valley during 2010. The result for the total Building was Zero kgCO2e per occupant per year, a saving of 100%.

Since completion, Stevens Street has been praised for its sustainable credentials and in 2012 was awarded a number of accolades from the AIA both the WA chapter and nationally.

Some of the features of the home include:

  • Excellent thermal performance due to solar passive design, high thermal mass and quality insulation.
  • Solar Hot Water
  • Energy metering
  • 6kW Solar PV system

 

Photo: Architect, Officer Woods. For more information on design visit www.officerwoods.com.au. Further information can be found Here.